
Net zoals bij de mens bestaat het kringloopsysteem bij paarden uit twee zeer nauw samenwerkende systemen: het (bloed-) vatenstelsel en het lymfestelsel. Deze beide systemen doorlopen het gehele lichaam van het paard waarbij het bloedvatenstelsel onder andere dient voor de zuurstof verzorging en het lymfesysteem voor de ondersteuning van de weerstand. Het lymfesysteem loopt parallel aan het bloedvatenstelsel.
http://marionjensen.com/2007/11 De functie van het lymfesysteem:
De bloedvaten in het paardenlichaam staan een heldere vloeistof af aan het omliggende lichaamsweefsel. Dit is het zogenaamde lymfevocht. Lymfevocht bestaat uit water, eiwitten, ziekteverwekkers, afval- en gifstoffen en bijv. kankercellen. De omliggende lymfebanen nemen het lymfevocht op, transporteren dit en geven het lymfevocht, via grotere lymfebanen aan het veneuze systeem af. Voordat het lymfevocht overgaat in het veneuze vatenstelsel wordt dit gereinigd en ‘ontgift’ in de lymfeknopen, ook wel klieren genoemd. Het lymfesysteem van een paard bestaat uit zo’n 8000 lymfeknopen (mensen hebben er slechts zo’n 400-600 stuks), welke over het hele paardenlichaam zijn verdeeld en telkens voor een bepaald lichaamsdeel verantwoordelijk zijn. In deze lymfeknopen bevinden zich, als afweer, vele witte bloedlichaampjes (lymfocyten), die de schadelijke afvalstoffen die in het lymfevocht achterblijven elimineren. Daarbij kunnen de lymfeknopen bij een infectie opzwellen en pijnlijk worden (net zoals bij de mens).
De gereinigde vloeistof wordt in de borstkas, via het grote lymfesysteem, weer in het veneuze stelsel opgenomen. Bij een ontsteking aan een lichaamsdeel van het paard, bijvoorbeeld aan het been, neemt de doorbloeding door dit lichaamsdeel toe. Daardoor bevindt zich binnen de kortste keren meer lymfevocht in het ontstoken weefsel dat door de nabij gelegen lymfeknopen afgevoerd en verder gereinigd dient te worden. In een paardenlichaam komt er per uur circa 2 liter lymfevocht in de bloedbaan, bij mensen is dit ongeveer 2 liter per dag.
http://humanesmarts.org/product-category/the-orchard/page/2/privacy-policy Stoornis aan het lymfesysteem:
De lymfestroom is bij paarden in zijn geheel relatief langzaam en wordt door beweging in stand gehouden. Wanneer een paard langere tijd moet stil staan (box rust en of langere tijd op stal), kunnen er stagnaties in het lymfesysteem ontstaan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de benen opzwellen, dik worden. Wanneer er geen koorts gerelateerde ziekte aan ten grondslag ligt, kan door beweging, manuele lymfedrainage en of lymfe poetsen verlichting worden gegeven aan het paard met opgezwollen benen. Hierdoor wordt de afvoer van het lymfevocht weer gestimuleerd. Met EquiCrown ademende compressiebandages met exact gedefinieerde druk worden de paarden benen weer dunner en fitter.
