
In de loop van de evolutie heeft de voet van het paard, van oorsprong een hardloper, zich aangepast. Alleen de derde teen ontwikkelde zich en het middenvoetsbeen werd verlengd. Uit evolutionair oogpunt is de hoef het meest gespecialiseerde biomechanische orgaan van het paard. Als men bedenkt dat het gehele lichaamsgewicht van het paard op de hoeven rust dan wordt duidelijk dat beweging zeer essentieel is om een goede bloedcirculatie en lymfestroom mogelijk te maken.
Bij vergelijking van het lymfe aandrijfstelsel van mens en paard valt op dat het paard, in tegenstelling tot mensen, twee extra lymfatische vasculaire aandrijfsystemen mist. Het paard heeft namelijk geen skeletspierpomp, omdat de voet van een paard een zogenaamde ‘peesvoet’ is, in plaats van de ‘spiervoet’ van de mens. Ook ontbreekt bij het paard een ‘arteriële pulsatiepomp’, oftewel een door de hartslag aangedreven slagaderlijke beweging om de lymfedoorstroming te bevorderen lijkt bij paarden niet te bestaan. In het gebied rondom de voet heeft het paard twee andere systemen voor het voortstuwen van de lymfe beschikbaar:
- DE HOEFPOMP: Deze speelt een bijzonder belangrijke rol als lymf vasculair en veneus aandrijfsysteem, waarbij met name het lymfestelsel in de hoefschoen wordt gestimuleerd De ledigingsfase van de lymfevaten vindt plaats wanneer de hoef de grond raakt. Oftewel contact maakt met de ondergrond. De vul fase vindt plaats als de hoef wordt opgetild. De hoefpomp is als belangrijkste drainagesysteem voor de ledematen verantwoordelijk voor de lymfevorming en -afvoer.
- DE KOOTGEWRICHTPOMP: Ook de kootgewrichtpomp heeft een aanzienlijke invloed op de afvoer van lymfevloeistof. De werking van de kootgewrichtpomp kan worden verstoord door zwelling en fibrose van de huidrondom de hoef, waardoor het gebruik van complexe fysieke ontstuwingstherapie in het gebied van dit gewricht bijzonder noodzakelijk is. Het kootgewricht is bijzonder mobiel, in vergelijking gewrichten als elleboog- of kniegewricht. Dit houdt in dat de beweging van het kootgewricht bijna volledig zelfstandig verantwoordelijk is voor de lymfepompwerking in het gebied van de ledematen. De bijzondere beweeglijkheid van het kootgewricht is met name zichtbaar wanneer het paard met het achterbeen afzet voor een sprong, en wanneer hij landt op het voorbeen. Bron: Professor Berens v. Rautenfeld

buy discounted Misoprostol online Extra
Voor elk paard is het essentieel om de juiste hiel-teen balans te hebben. De hielhoogte van de hoef bepaalt de manier waarop het paard staat en loopt en beïnvloedt daardoor de stand van alle gewrichten en botten in de benen en zelfs in de rug en hals van het paard. Problemen die men hier kan ondervinden kunnen dus de oorsprong hebben in de hoeven. Paarden in het wild slijten hun hoeven op zo’n manier af dat de hele hoefwand rondom afgerond wordt, dit wordt ook wel de mustang-roll genoemd. Dit is een essentieel onderdeel van een goede bekapping. Het voorkomt namelijk vervormen en scheuren van de hoefwand. Daarbij helpt bij het genezen en uitgroeien van problemen. Het is onmisbaar voor de goede afwikkeling van de voet en een goed werkend hoefmechanisme.
Gedomesticeerde paarden zijn als het ware een paradijs ingelopen en hebben geen motivatie meer om lange afstanden af te leggen, afstanden tussen eten en drinken zijn vaak heel beperkt, hierdoor bewegen ze eigenlijk ook veel te weinig. Beweging is dan ook heel belangrijk voor de gezondheid van de hoef. Zonder beweging kan het hoefmechanisme niet optimaal zijn werk doen. Het hoefmechanisme is belangrijk voor de bloed- en lymfecirculatie en voor de temperatuur van het onderbeen en de hoef. Bacteriën en schimmels krijgen minder kans in hoeven die genoeg beweging krijgen.
Door zoveel mogelijk beweging aan te bieden, bij voorkeur op een niet al te zachte ondergrond, zorgt voor vereelting en conditionering van de hoef. Door veel te bewegen wordt de groei van de hoef gestimuleerd en kunnen velen blessures worden voorkomen. Beweging is tevens belangrijk om het paard op gewicht te houden en de stofwisseling goed te laten verlopen. Door weinig te bewegen en overgewicht kunnen stofwisselingsproblemen ontstaan die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de hoef zoals hoefbevangenheid. Correcte hoeven zijn de weerslag van de algehele gezondheid van je paard.
Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in de 5 sleutels voor gezonde hoeven. Jij als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels.