Kudde paarden rennend door het bos

Wilde paarden leven in groepen in een omgeving waar ze goed kunnen rondlopen en rennen. Beweging is belangrijk voor paarden, het houdt de spieren soepel en sterk en beweging speelt een essentiële rol in het lymfesysteem van het paard. De leefomgeving van paarden die door mensen gehouden worden, moet ook voldoende mogelijkheid bieden om te bewegen. Paarden in de wei kunnen zelf bepalen wanneer ze rusten of bewegen.

Ideale leefomgeving vormt karakter paard

Paarden die in een betere omgeving leven, ontwikkelen een fijner karakter, leren sneller en zijn over het algemeen beter tevreden. Daarbij komt dat zij die in een goede leefomgeving kunnen bewegen velen malen meer nieuwsgieriger naar nieuwe voorwerpen zijn en staan meer open voor aanrakingen en menselijk gezelschap. Zelfs bloedtesten wijzen uit dat dagelijkse stimulans gezond is. Het bloed van paarden die leven in een beter leefomgeving laat een lager gehalte zien van het stresshormoon cortisol, maar ook de celgroei blijkt optimaal. Dit is een wezenlijk bewijs dat verandering in gedrag kan ontstaan door een goede of slechte leefomgeving en van invloed heeft op de biologische en mentale ontwikkeling van het paard.

Tot deze bovenstaande conclusie kwamen Franse onderzoekers nadat zij een experiment uitvoerden, meer lezen? https://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/algemeen/ideale-leefomgeving-vormt-karakter-paard.html

In vrijheid leven paarden in een zogenaamde biotoop, dat is een leefomgeving waar ze alles vinden om zich te voeden, om te rusten, te eten, te drinken, zich te wentelen, sociaal contact te hebben en te schuilen. Deze ruimte kan variëren van 1 tot 50 vierkante kilometer. De sociale veiligheidszone is dan weer een onzichtbare cirkel rond alle leden van de groep. Buiten die afstand begint het dier onrustig te worden en vindt het dat zijn soortgenoten te ver verwijderd zijn. De straal van die cirkel kan 5 á 6 m tot 20 á 25 meter groot zijn.

buy priligy singapore Onze uitdaging:
Door gedomesticeerde paarden te huisvesten in een omgeving die zo dicht mogelijk aanleunt bij hun natuurlijke behoeftes en daarop af te stemmen, krijg je gezonde paarden. Naast voeding is vooral ook de mogelijkheid om dag in dag uit, zomer en winter, (zoveel mogelijk) vrij te kunnen zijn de reden dat paarden gezond blijven. De beweging kan extra worden gestimuleerd door op verschillende plaatsen eten aan te bieden in kleine voerplekken, water aan te bieden op een aanzienlijke afstand van de voerplekken en tevens de dynamiek binnen de kudde te laten spelen. Zo zullen de paarden elkaar in beweging zetten door het hooi van een paard lager in rang in te nemen. Wanneer er tevens op meerdere plekken in de leefomgeving kruiden, takken en of bladeren worden aangeboden (of die over de draad groeien) blijven ze ook meer in beweging. Daarbij is het aanbieden van een heuvel, een modder en of stofbad, het voorzien van hindernissen zoals bv. boomstammen een extra meerwaarde wat hoort bij de natuurlijke ingrediënten van een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving.

http://mococo.org/?option=com_acym Help, ik heb niet zoveel ruimte:
Het is een misvatting dat je over veel grond moet beschikken om een fijne leefomgeving voor je paard te kunnen realiseren. Hedendaags is er veel informatie te vinden over het aanleggen van een Paddock Paradise en of Equi-habitat. Uit vele wetenschappelijke studies is gebleken dat weidegang op traditionele landbouwweides (lees vaak koeiengras) en te weinig beweging de oorzaak is van vele gezondheidsproblemen. Door de paarden in het voorjaar van de weide te houden, kunnen de grassen en de kruiden zich echt ontwikkelen, in combinatie met een gezonde bodem krijg je zo gebalanceerde paardenvoeding. Tussen half juni en half juli als het gras in het zaad komt kan er dan gehooid worden of kan men ervoor kiezen de weidegang langzaam op te bouwen.

Laat je verder inspireren:
VIVA CONCEPT: http://viva-concept.com/equi-habitat/
PADDOCK PARADISE: https://paddockparadise.eu/nl/

Advies / begeleiding nodig:
Staat jouw paard op pension en heb jij (nog) niet de mogelijkheden om bovenstaande voor je paard te realiseren maar ben jij bereid om te kijken wat je wel al kunt veranderen / verbeteren voor het welzijn en dus de gezondheid van jouw paard? Neem dan contact met ons op, wij informeren en inspireren jou heel graag om tot verbeteringen te komen, zie het als een cadeautje voor je paard.